Tag Archives: potato

Resep Gluten Free Creamy Broccoli Soup – Brokoli Krim Sup

Broccoli is one of my fav vegie, too bad the boys didn’t like it as much as I did. So I have to find tricky way to make them eat this nutritious ingredients 🙂 

Most of broccoli cream soup uses heavy cream and cheese, which is not really healthy if you think about the calories etc.

And so I try to substitute heavy cream and milk with potato to keep the creamy texture of this soup… and yet again I realized this is one of that delicious kind of gluten free meal.. okay here we go… I will share this very simple delicious recipe  

BAHAN/INGREDIENTS : 
1. 2 bwg putih dicincang kasar/ 2 garlic, crushed and chopped
2. 1 bwg bombay / 1 onion, finely chopped 
3. 1 Brocolli yang besar potong kecil  / 1 big broccoli, cut into pieces 
4. 3 cup kaldu ayam/ 3 cup chicken broth 
5. 2 kentang yang besar, dipotong kecil / 2 big potatoes, cut into pieces 
6. 1 batang selederi kecil / 1 small celery 
7. biji pala bubuk / nutmeg 
8. garam & merica / salt & pepper 
9. olive oil or you can also use canola oil 


CARANYA / HOW TO COOK : 
1. Tumis bawang putih dan bawang bombay sampai harum
saute garlic and onion until its tender
2. Masukan kentang yang sudah dikupas dan dipotong kecil, lalu masukan air kaldu dan rebus sampai kentang agak empuk
throw the chopped potato into the skillet, and then add the chicken broth and boil the potato until it became almost tender (around 10 minutes) 
3. Masukan brokoli yang sudah di potong kecil, rebus selama 7-10 menit atau sampai brokoli empuk, masukin seledri lalu matikan api 
after that just put the chopped brocolli and boil for another 7-10 minutes or until it gets tender, and put in the celery 
4. Haluskan sup tadi dengan blender atau food processor sampai lembut 
blend the boiled soup with blender or food processor 
5. Panaskan sup yang sudah diblender itu ke dalam panci tadi, lalu tambahkan garam, merica dan bubuk biji pala. Rasakan apakah garam dan merica sudah cukup lalu sajikan. (option kalau mau pakai kaldu kaya royco juga bisa kok, dan menambah rasa) 
after the soup are blend, put it back onto the pan and use small heat then add salt, pepper and a litle bit of nutmeg. Taste the soup and serve 🙂 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

RESEP EASY HOMEMADE DONAT KENTANG – POTATO DOUGHNUT

DONAT KENTANG 

This is the most delish doughnut evah 🙂 
my boys love it so much and so easy to do 
this potato doughnut have that its own signature of sweet savory and fluffy texture 

Ada rasa manis and that specific soft texture karena pakai kentang, so easy to do and believe me you will get addict to this 1 easy meal 🙂


BAHAN / THE INGREDIENTS 

  • 500 gr tepung terigu (gue biasa pake cakra kembar) dan kadang gue pake lebih yah  / all purpose flour (and I add more when i mix the dough until its not sticky on your hand)
  • 200-250 gr kentang dikukus & dihaluskan (kira kira 3-4 kentang) / potato, steamed and mashed it 
  • 100 gr susu bubuk / powder milk 
  • 100-150 gr gula pasir / sugar 
  • 1/2 cup cooking oil 
  • 2 sdm/tbs yeast
  • 4 kuning telur / egg yolk 
  • 100 ml air dingin / ice water 
  • salt 

CARA BIKIN / HOW TO : 
1. campur semua bahan kering : tepung, susu bubuk, yeast, gula, aduk rata semua 
mix well all the dry ingredients : flour, yeast, powder milk and sugar 

2. masukan kentang yang sudah dihaluskan dan campur sampai merata yah 
put the mashed potato and mix it well with the dry ingredients 

3. masukan kuning telur dan aduk rata, lalu masukan air dingin tadi lalu masukan garam
add the yolk mix it well, and add the ice water mix it well all with your hands, and add the salt 

4. masukan minyak sayur dan adon terus sambil ditambah tepung sampai benar benar kalis yah and ga lengket di tangan 
add the cooking oil and mix it all well with your hands, add flour until the dough is not sticky in your hands 

5. diamkan selama 30 menit agar adonan mengembang 
leave the dough for 30 to allow the yeast to work 

6. setelah 30 menit, adonan bisa dicetak dan digoreng.. voila you have your own donat kentang!
after 30 minutes, you can shape the dough into doughnut shape and deep fry it.. and voila you got your potato doughnut!!



Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

NEW WAY CRISPY BAKED POTATO

New way to have baked potato












ini cara baru buat bikin baked potato, kalo dipotong begini rasanya jadi agak lebih crispy and keliatan keren kalo loe serve di piring pas dinner or temen2 dateng hahaha

simple beud bikinnya sebenernya… 
terserah kentangnya mau berapa, 
loe potong kaya bikin thin slice tapi jangan sampe putus yah… 
abis itu masukin ke dalam pan dilumurin ama olive oil terus kasih garam and merica sedikit and add a bit oregano bubuk dan thyme bubuk.. 
baked it for about 20-30 minutes and then you are done

this is great to accompany steak or grill chiken gituh 

happy cooking!!  

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather